2016.09.27., kedd
SZTÁR
AKTUÁLIS
ÉLETMÓD
EZOTÉRIA
UTAZÁS
KARRIER
ÕSZINTÉN
MAXIMA KONYHÁJA


A Kabbala titkos tanításai
Újra hódít az õsi zsidó vallás
Madonna hozta ismét divatba, de azóta már sokan hangoztatják büszkén, hogy a Kabbala hívei. Utánajártunk, mi a varázsa ennek a több ezer éves zsidó vallásnak, ami rengeteg tanulást, időt, áldozatot, és fegyelmet igényel a követőitől - és végső célja az önmegismerés és a világ jobbá tétele.

Az eredete


A Kabbala a zsidó miszticizmus egyik legrégebbi formája, a Tórával és a Bibliával egyidős. A szó eredeti jelentése kapni valamit, ami a régi bölcsességek és tanítások átvételére utal. Úgy tartják, hogy Metatron arkangyal adta át Ádámnak, a világ kizökkentőjének, vagyis elrontójának. Ugyanis az eredendő bűnnel (azzal, hogy az első emberpár evett a Tudás Fájának gyümölcséből) a világ tökéletlen és romlott lett. Alapvető célja az, hogy helyreállítsa a felborult egyensúlyt, megjavítsa a világot. Ez a misztikus tudás – hitük szerint – Ádámtól Noéhoz, majd Ábrahámhoz, végül Mózeshez került, aki Egyiptomból visszavitte Izrael földjére. Itt szóban terjedt tovább Salamon és Dávid király idejéig, amikor az első írásos emlékek megjelentek. Mai formájában a zsidó tanítások, az egyiptomi miszticizmus, az újplatonista filozófiai és számmisztikus jóslatok rendszere.


Szent könyvei

A kabbalisták dolga, hogy minden generáció számára korszerűen újraértelmezzék a szent szövegeket. Ennek érdekében a hívő még saját mesterével is szembeszegülhet, ahelyett hogy kétkedés nélkül elfogadná a számára érvénytelen tanokat. Ez a szemlélet teszi a Kabbalát eleven hagyománnyá, modern tudománnyá. Szent könyveiben, a Tórában, a Zoharban és a Széfer Yetzirahban a betűknek és a szavaknak is mágikus jelentésük van. Szerepelnek bennük ezenkívül még titkos meditációk és speciális jógaélmények is.


Az Életfa a világ teremtése


Az Élet Fája képezi a modern kabbalista mágia alapját. A fán tíz részlet, azaz héberül szefira található, melyeken keresztül a Vég Nélküli Fény, az Ain Soph Or érhető el. A fa a Teremtés „tervrajza", mely bemutatja a világ megalkotásának egymást követő állomásait. Alulról felfelé az ember útját ábrázolja a fizikai létezéstől az isteni, tökéletes síkra való eljutásig. Fentről lefelé haladva pedig a világ teremtését követhetik nyomon rajta. A Kabbala elsajátításában nagy szerepe van a meditációnak. Ezzel a módszerrel érik el, hogy úgy értelmezzék a tanításokat, ami a legjobban megfelel az egyéniségüknek. Hitük szerint tehát tulajdonképpen egy belső utat kell megtenniük, a megadott sémák és szabályok alapján. A kabbalistákat angyalok vezetik, tanítják és óvják az önmegismerés útján.


Mágikus amulettek

Bár az ősi Kabbala-hívők szerint a különböző talizmánok és amulettek csak babonaságok, a mai hívők ragaszkodnak a viselésükhöz. A legismertebb talán a csuklóra tekert piros fonal. Ez a gyapjú- vagy pamutszálakból sodort karkötő hitük szerint megvédelmez a betegségektől, a rosszakaróktól és a negatív befolyástól, továbbá a tanítványok összetartozását, színével pedig a vért, az életet és az egészséget jelképezi. Varázserőt tulajdonítanak a Salamon pecsétjének nevezett talizmánnak is. Ez egy hatszögletű szimbólum, amely megvéd a betegségtől, az erőszakos haláltól, az ártó szellemektől, de segíti viselője anyagi, szellemi gyarapodását is. A hívők gyakran tartanak otthonukban kámeákat, azaz szerencsehozó versikéket tartalmazó kis tekercseket. Ezek szövege héber vagy arámi nyelven íródott, és a lakás egy kiemelt pontján kell elhelyezni őket. Az amuletteket a kabbalisták a testükön viselik, hogy megvédjék és boldoggá tegyék őket. Készülhetnek fémből, féldrágakövekből, mint a jade, az ametiszt vagy az opál, és színes üvegből. A leghíresebb a Mágikus Négyzet, amely olyan számokat tartalmaz, amiket akármilyen sorrendben adunk össze, mindig ugyanazt az összeget kapjuk.


Sztárok és modern irányzatok

Az ősi, a hagyományt követő hívők ismerve a túlzott meditáció kóros hatásait és a vallás nehéz értelmezését, azt tanácsolják, hogy mielőtt valaki a Kabbala tanulmányozásába kezdene, töltse be negyvenedik életévét, legyen házas, és magas erkölcsi szinten álljon, (természetesen a tradíció szerint ez a valaki csak zsidó férfi lehet). Az új irányzatok már nem ilyen szigorúak. Megengedik a nőknek és a fiataloknak, sőt a nem zsidó vallásúaknak is a Szent könyvek tanulmányozását, és a tanítások hallgatását. Talán ennek köszönhetően fedezték fel újra. Az „új Kabbala" követői hisznek a tárgyak mágikus erejében. Éppen ezért egészségmegőrző amulettet éppúgy hordanak maguknál, mint szükség esetén szerelemkötő, termékenységet elősegítő vagy egzisztenciát fenntartó tárgyakat. A legelterjedtebb talán az a piros, védelmet nyújtó karkötő – tulajdonképpen egy kis fonott madzagdarab – amit a kabbalista sztárok csuklóján is gyakran láthatunk.És hogy kik ők? A teljesség igénye nélkül: Madonna és férje, Guy Ritchie; az ő hatásukra vált azzá Demi Moore, Ashton Kutcher, Britney Spears és Gwyneth Paltrow.


Büszke hívők még Mick Jagger, Antonio Banderas, Michael Jackson és a Beckham házaspár, David és Victoria is.


Bővebben a témáról:
‹ Paul Roland: A Kabbala alapjai
‹ Erich Bischoff: Kabbala
‹ Will Parfitt: Kabbala – A tudat térképe
‹ Perle Besserman: A Kabbala és a zsidó misztika
www.kabbalah.com
Székely Gyöngyvér
MAXIMA
A rovat összes cikke »