2016.09.25., vasárnap
SZTÁR
AKTUÁLIS
ÉLETMÓD
EZOTÉRIA
UTAZÁS
KARRIER
ÕSZINTÉN
MAXIMA KONYHÁJA


Fodrász
"Kétbalkézbõl" profi
Ma kevesen jönnek, csak tízen – böngészi Szilvi az előjegyzési noteszt. Meglepő, de ez a nap nem számít sűrűnek a fodrászlánynál. Népszerű szakember, nem könnyű nála időpontot kapni. Igaz, neki sem volt egyszerű dolga, amíg eljutott idáig.

A lány haja rakoncátlan loknikban repked, mint mondja, inkább készíti a frizurákat, mint hordja. Csernek Szilvia mindig is növénynemesítéssel akart foglalkozni. Olyan biztos volt benne, hogy ez a neki való munka, hogy nem adta le a jelentkezési lapját máshová, csak a dísznövénykertész szakra. Amikor aztán 4,8-as tanulmányi átlaggal nem vették fel, teljesen összetört.
„Egy éjszakánk maradt, hogy eldöntsük, merre tovább. A szüleim találomra felütötték a pályaválasztási könyvet: az f betűnél nyílt ki. Fa-fém megmunkáló, fogorvos vagy fodrász közül választhattam. Apukám azt mondta, a fodrászoknak nagyon jó, egész nap csak cigarettáznak az üzlet ajtajában. Így lettem fodrász, bár azóta kiderült, apu fogalmai erről a szakmáról nem egészen stimmeltek."

A szakiskola első évei kőkemények voltak. Szilvi ugyanis balkezesnek született, amit a szakma akkor még „megbocsáthatatlan véteknek" tartott.
„Sírva jöttek ki előttem a balkezesek a felvételin. Meg sem hallgatták őket. Úgyhogy elhatároztam, én hallgatok a dologról. Jobb kézzel ügyetlenkedtem az ollóval, de nem vették észre, és felvettek. Aztán persze kiderült a csúsztatás, és át kellett szoknom. Őrült nehéz volt. Olyan, mintha egy jobbkezesnek két hónap alatt kellene levizsgázni balkezes írással. Álltam a tükör előtt, és naphosszat a mozdulatokat gyakoroltam."

Szilvinek aztán olyan jól ment a gyakorlás, hogy az egyik legjobb lett az évfolyamon, és később — már munka mellett — oktatásra is felkérték a lányt.
„Szeretek tanítani, bár a mai diákok mások, mint mi voltunk. Nem olyan lelkesek. Emlékszem, én annak idején egyszer az egész pénzjutalmamat arra áldoztam, hogy Szabó Imre mesterfodrász becsavarja a hajam. Csak hogy megfigyelhessem, hogyan dolgozik."

A szakértelem nem minden, Szilvi azt is jól tudja, nem elég csupán ügyfelei hajával foglalkoznia. „Emlékeznem kell mindenkire. Hogy hogy hívják a gyerekét, a kutyáját, hogy mi történt az életében két hónappal ezelőtt. Ha érdeklődöm, az mindenkinek jólesik."
Ahogy van jó fodrász, úgy van jó és kevésbé jó vendég is.
„Azt szeretem, ha valaki hajlandó együtt változni a divattal, nem mindig ugyanazt az unalmas frizurát készítteti. A legjobb érzés pedig az esküvői hajat kialakítani. A ruhához, a csokorhoz és a lélekhez igazítom a fazont, és bizony megtörtént, hogy egy menyasszony ment el tőlem teljes díszben, utánanéztem, és megkönynyeztem, olyan szép volt. Jó érzés, hogy én is hozzáteszem a magamét a boldogságához."

Hiába van Csernek Szilvia tizennégy éve a pályán, ma sem szégyell tanulni. Évente egyszer-egyszer Párizsba és Londonba utazik, hogy megismerkedjen a legfrissebb trenddel. És ha már ott van, sosem mulaszt el beszerezni néhány speciális balkezes eszközt. Merthogy azóta visszaszokott, és úgy vág hajat, ahogy neki tetszik. Ma már megteheti.


Képzés
• Erzsébet Királyné Szolgáltató és Kereskedelmi Szakközépiskola (Budapest), tel.: 06-1/283-0203 (www.ipari12-bp.sulinet.hu),
• Diószegi Sámuel Közép- és Szakképző Iskola (Debrecen), tel.: 06-52/532-083
• Kossuth L. Ipari Szakképző Iskola (Győr), tel.: 06-96/319-244

Kereseti lehetőség
Az első három év a befektetésé, azután sok függ attól is, hogy valaki alkalmazottként vagy vállalkozóként áll-e munkába. Alkalmazottként nettó száz-kétszázezer forint körül lehet keresni, a kezdők többnyire minimálbért kapnak. Vállalkozóként akár ötszázezer-egymillió forint is lehet a munkadíj havonta, de ehhez profinak kell lenni, és jó környékre kell kerülni.

Az ideális jelölt
Kézügyességgel bír, nyitott az újra, szépérzéke kiváló, elfogadó másokkal szemben.
A rovat összes cikke »