2016.09.25., vasárnap
SZTÁR
AKTUÁLIS
ÉLETMÓD
EZOTÉRIA
UTAZÁS
KARRIER
ÕSZINTÉN
MAXIMA KONYHÁJA


Szerelemből rettegés
Van kiút az erõszakból
Hogyan válhat egy szenvedélyes szerelem pokollá? A lelki terror csak az első lépcsőfok, de jelzi, hogy valami nem klappol a kapcsolatban. Aztán elcsattan az első pofon, és már nincs megállás. Pedig ezt egyetlen nő sem érdemli meg!

Magyarországon hetente meghal egy nő családon belüli erőszak miatt. Ráadásul minden negyedik lánnyal, asszonnyal megtörtént már legalább egyszer, hogy a barátja bántotta vagy erőszakoskodott vele. Megdöbbentő, de az ilyen esetek 95 százaléka titokban marad, a legtöbben félnek, és úgy érzik, tűrniük kell a bántalmazást.

„Éjszakánként nem mertem elaludni"
Zsuzsi 23 éves törékeny lány, akár egy balerina. Szeme sarkából egyfolytában a szomszéd szobában totyogó kislányát figyeli. Története szerelemnek indult, de pár év után állandó rettegéssé vált. „Alig múltam 18 éves, amikor megismertem a férjem. Évekig a tenyerén hordott, rendszeresen rózsacsokorral állított haza, elhalmozott bókokkal, öröm volt vele minden pillanat. Boldognak éreztem magam, ezért nem gondoltam rosszra, amikor azt kérte, ne viseljek szoknyát, de akkor sem, amikor féltékeny lett a barátaimra, és ellenezni kezdett minden külön programot." Zsuzsi hamarosan teherbe esett, és azt hitte, élete még boldogabb lesz. Hatalmasat tévedett: a férje egyre többet féltékenykedett. Nap mint nap a lány fejéhez vágta, hogy többet foglalkozik a gyerekkel, mint vele, és jött a rémálom: kiabálás, csapkodás, veszekedés. „Azelőtt soha egy hangos szó nem volt köztünk. Amikor a kislányom megszületett, és a férjem rágyújtott a lakásban, megkértem, nyomja el a gyerek miatt. Elöntötte a düh, az ágyra dobott, és fojtogatni kezdett. Aztán, mintha mi sem történt volna, elengedett, és folytatta a dohányzást – idézi fel a fiatal anyuka. – Korábban megosztottuk a gondokat és a tennivalókat, ám ennek hirtelen vége szakadt. Dacból, bosszúból mindent rám hagyott, a gyerekre rá se nézett. Azt hittem, megszakad a szívem, tehetetlen voltam, nem értettem, mi történik." A férfi egyre durvábban viselkedett, a tettlegesség is mindennapossá vált. Hogy lehet így éjszakánként nyugodtan aludni? „Nem lehet – mondja Zsuzsi. – Nyitott szemmel várod a reggelt, az éjszakák félelmetesebbek, mint a nappalok. Számomra a történtek előtt ismeretlen volt az erőszak bármilyen formája, ezért iszonyúan szégyelltem magam. Egyedül édesanyámnak mertem szólni, vele találtuk ki, hogy egy anyaotthonban kérek segítséget. Többször visszakoztam, de amikor egyik este a férjem úgy megvert, hogy eltört az orrom, döntöttem. Elmenekültünk. Ő előzetesbe került, mi pedig egyelőre anyaotthonba. Most biztonságban vagyunk. Legalábbis azt hiszem…"
A bántalmazás elfogadhatatlan! „Ha egy férfi szavakkal vagy tettekkel bánt egy nőt, az sosem a nő hibája. A felelősség mindig a bántalmazóé –állítja Tóth Györgyi, a NANE (Nők a Nőkert Együtt az Erőszak Ellen) elnöke. – Az erőszak jelei általában már korán felfedezhetők. Ha például a barátnődet állandó ellenőrzés alatt tartja a partnere, ha megszabja, mit vehet fel és kivel találkozhat, ha görcsbe rándul a gyomra egy nem fogadott hívástól, valószínűleg tenned kell valamit. Vigyázz, hogy ne szidd a srácot, helyette pozitív üzenetekkel próbálkozz. Például hívd fel a figyelmet arra, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy eldöntse, mit vesz fel, ez alapvető. Vagy adj a kezébe egy erőszakról szóló kiadványt. A legfontosabb, hogy a barátnőd ne veszítse el a bizalmat veled szemben, és a segítséggel ne sodord őt veszélybe – vagyis mindezt a lehető legdiszkrétebben intézd. Ne tévesszen meg az se, ha az erőszakos cselekedeteket békésebb időszakok követik – egyetlen eset bocsátható meg, ha ezután az erőszak megismétlődik, a fogadkozás mit sem ér!"
Itt kérhetsz segítséget: www.nane.hu (segelyvonal: 06-80/505-101), www.eszteralapitvany.hu, www.patent.org.hu

Ne hagyd, hogy bántsanak!
• Erőszaknak számítanak már a szóbeli fenyegetések és a lelki terror (például a féltékeny viselkedés) is.
• Intő jelek, ha valakinek nem engedik, hogy a saját keresetével maga rendelkezzen, és teljesen elszigetelik a barátoktól, családtagoktól, nem engedik dolgozni sem.
• A legveszélyeztetettebb a 16–24 éves korosztály: a legtöbben ekkor kezdenek először tartós kapcsolatba.

Folytatás a Maximában!


MAXIMA
A rovat összes cikke »